
Oman Wielki to wieloletnia roślina o dużych rozmiarach korzeni i kwiatów, z rodziny astrowatych, rośnie w Zachodniej Syberii. korzenie Omana są najcenniejsza część rośliny i bogate są w olejki eteryczne, saponiny, kwasy organiczne, mają właściwości antybakteryjne. W Tybecie roślina ta jest uważana za „remedium na dziewięć schorzeń i koncentrat dziewięciu mocy”. Dzięki swej naturalnej sile wzmacniającej układ odpornościowy, roślina ta rzeczywiście posiada właściwości leczące wiele schorzeń. Jej szlachetne właściwości sprawiają, że jest absolutnie niezbędne dla zachowania zdrowia skóry i włosów. Jego korzeń wzmacnia cebulki włosowe, zapobiega łupieżowi, poprawia zdolność skóry do walki z niekorzystnym oddziaływaniem środowiska zewnętrznego i ma ogólnie pozytywny wpływ na organizm.
Oman wielki zawiera olejek eteryczny, inulinę i witaminę E. Oman działa wykrztuśnie, dzięki temu pomaga odkrztuszać zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę. Działa również żółciopędnie, żółciotwórczo oraz moczopędnie. Szerokie zastosowanie znajduje jednak w schorzeniach przewodu pokarmowego, ponieważ pomaga niwelować niestrawność żołądkową i towarzyszące jej nieprzyjemne objawy takie jak bóle brzucha, wzdęcia czy nudności. Co więcej, pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego oraz działa przeciwskurczowo na jelita. Dzięki zawartości substancji o nazwie helenina oman wielki hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i grzybów w organizmie. Hamuje również rozwój pierwotniaków i bakterii. Jest świetnym naturalnym lekiem, który zaleca się spożywać podczas wszelkiego typu infekcji oraz grypy. Dzięki swoim wspaniałym właściwościom wzmacnia dodatkowo cały organizm. Surowiec ten wykorzystuje się również w sposób zewnętrzny, pomaga bowiem leczyć stany zapalne zlokalizowane w jamie ustnej, gardle czy nawet na dziąsłach. Świeży korzeń omanu jest świetnym probiotykiem. Oman działa również lekko uspokajająco.
Ciekawostki
- Ocet sporządzony z korzenia omanu działa odstraszająco na owady, roztocza i pchły.
- Inulina, czyli główny składnik omanu ma zbliżony skład chemiczny do krochmalu, jednak w przeciwieństwie do niego nie tworzy gęstej papki w wodzie.
- Korzeń rośliny był prawdziwym przysmakiem w starożytnym Rzymie, smażono go wówczas w cukrze.
- Oman jest rośliną ozdobną, często uprawia się go w ogrodach, również ze względu na pozyskiwanie surowca do celów leczniczych.
- Oman wielki był powszechnie używanym lekiem w starożytnym Rzymie, spożywano go wówczas po obfitych biesiadach chcąc uchronić się od niestrawności.
- Oman był jednym z najważniejszych składników wina Św. Pawła, czyli wina produkowane w okresie średniowiecza.
- W XIX wieku korzeń służył do wyrobu pastylek i cukierków na astmę, a także kropli na kaszel. Mieszano go wówczas z cukrem i podgrzewano.
- Korzeń to nie jedyny surowiec, są nim również kwiaty.
Pielęgnacja włosów
Pielęgnacja twarzy
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja jamy ustnej
Pielęgnacja stóp
Dla mężczyzn
Dla dzieci
Apteczka
Eco Dom
Eco Żywność
Zioła
Zestawy prezentowe
