Założona w 1946 roku, jej misją jest badanie, rozwijanie i propagowanie zrównoważonych zależności między glebą, roślinami, zwierzętami, ludźmi i biosferą, w odniesieniu do produkcji zdrowej żywności i innych produktów przy jednoczesnym zapewnieniu ochrony i poprawy stanu środowiska.
Standardy SA określają kryteria, procedury i praktyki dla produktów organicznych w kategoriach zdrowia i urody. Zasady obejmują:
- przetwarzanie surowców
- produkcja
- etykietowanie
- formulacje
Produkty organiczne w kategoriach zdrowia i urody:
- powinny mieć jak najwięcej składników organicznych
- muszą być wyraźnie oznaczone, identyfikowalne i odseparowane od produktów nieorganicznych na wszystkich etapach produkcji
- Nie mogą być badane na zwierzętach
- nie mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzi i środowiska, zarówno na etapie produkcji, jak też w późniejszym użytkowaniu
- muszą być produkowane zgodnie z etycznymi normami handlowym
- muszą posiadać oznakowania dające jasne i dokładne informacje konsumentowi.