Certyfikat – Soil Association

Dodano - wtorek, 19 września, 2017 | Kategoria: Certyfikaty

Założona w 1946 roku, jej misją jest badanie, rozwijanie i propagowanie zrównoważonych zależności między glebą, roślinami, zwierzętami, ludźmi i biosferą, w odniesieniu do produkcji zdrowej żywności i innych produktów przy jednoczesnym zapewnieniu ochrony i poprawy stanu środowiska.

Standardy SA określają kryteria, procedury i praktyki dla produktów organicznych w kategoriach zdrowia i urody. Zasady obejmują:

  • przetwarzanie surowców
  • produkcja
  • etykietowanie
  • formulacje

Produkty organiczne w kategoriach zdrowia i urody:

  • powinny mieć jak najwięcej składników organicznych
  • muszą być wyraźnie oznaczone, identyfikowalne i  odseparowane od produktów nieorganicznych na wszystkich etapach produkcji
  • Nie mogą być badane na zwierzętach
  • nie mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzi i środowiska, zarówno na etapie produkcji, jak też w późniejszym użytkowaniu
  • muszą być produkowane zgodnie z etycznymi normami handlowym
  • muszą posiadać oznakowania dające jasne i dokładne informacje konsumentowi.